Csőtörés bemérés bontás nélkül

Csőtörés bemérés Budapesten és országosan 0-24-óráig non-stop éjjel nappal ünnep és munkaszüneti napokon is, korrekt árak! Forog a vízóra akkor is ha sehol sincs megnyitva a csap?  Vízszivárgásra, csőtörésre gyanakszik? Hívjon bennünket és segítünk! Megtaláljuk a vízszivárgás helyét, és elhárítjuk a csőtörést gyorsan, szakszerűen. Ha valahol szivárog, ereszt a vízhálózat, pörög a vízóra akkor is ha egy vízcsap sincs nyitva akkor valószínűleg csőtörés van valahol. A csőtörés bárhol lehet. A vízórától kiindulva a földben futó csövekben, a falakban, illetve sok helyen a padlószigetelésben futnak a vízcsövek. Sokszor hiába veszik észre a szivárgást, nem lehet behatárolni a csőtörés helyét, mivel nincsenek látható jelek, vizesedés, vagy nem egyértelmű, hogy a csőtörés hol történt pontosan. Ha hagyományos eszközökkel nem lehet meghatározni  a csőtörés pontos helyét akkor jön a műszeres csőtörés vizsgálat. A műszeres csőtörés bemérés előnye hogy centiméteres pontossággal meg tudjuk határozni a csőtörés helyét, és így nem kell feleslegesen bontani, ásni, keresgélni.

Vízszivárgás megszüntetése

A csőtörések főleg az anyagfáradásból adódó csőtörések jelentős része egy pici lyukkal kezdődik, amelyen keresztül a nyomás elkezdi kipréselni a vizet. Mivel a nyomás a vízvezeték rendszerben jellemzően dinamikus, és állandóan változik, hol erősebb (amikor nem használjuk a vizet) hol gyengébb (mosáskor, mosogatáskor, fürdési időszakban stb.) de ez egy folyamatosan változó erőt gyakorol a szivárgási nyílásra. Ez azután egyre nagyobb és nagyobb lesz ahogy a vízcsőn a kis lyuk tovább hasad és nagy rés lesz belőle.

csotores

Némi számítással kikalkulálható, hogy ha óránként egy liter víz folyik el az egy héten 1*24*7=168 liter víz. Ez csak egy enyhén csepegő szivárgás, ha kint van a kertben nem is lehet észrevenni, hiszen a vízórát sem nagyon tekeri. Azonban ez a vízmennyiség már jelentős károkat tud okozni ha bent a házban keletkezett, és erős áztató hatása van, miközben azt sem tudjuk, honnan ered.

Csőrepedés bemérés

A csőtöréseket az észlelést követően mielőbb érdemes kijavíttatni, hiszen nyáron is okozhat jelentős károkat az áztatás. A víz utat keres magának, amerre folyik kiáztatja a földet és a körülvevő anyagokat, egyre nagyobb rést, üreget kimosva maga körül. Amellett a falazat felszívhatja a vizet, amely jelentős szerkezeti károkat okozhat, a zárt térben belül megnövekszik a páratartalom, amely a hidegebb felületeken lecsapódik, lecsurog és kialakul a penészes táptalaj.

penesz

Télen a nagy hidegben a csőtörésből kifolyt víz megfagyhat,és szétroppanthat szerkezeti elemeket, esetleg újabb csöveket. A téli vízkár általában nagyobb szokott lenni mint a nyári, és bemérni illetve elhárítani is sokkal nehezebb. Ha halogatjuk a csőtörés kijavítását azzal felbecsülhetetlen kárt okozunk magunknak. A csőtörések által okozott kár jelentős részét kifizeti a biztosító, feltéve ha nem a szétrohadt vízhálózat vagy a több hete szivárgó, csorgó víz okozta a kárt. A csőtörést az észlelést követően a lehető leghamarabb be kell jelenteni a biztosítónak.

Miért fontos, hogy műszeres vizsgálattal határoljuk be a csőtörés helyét?

A régi időkben ha szivárgás volt akkor végi túrták a kertet ahhoz, hogy a hibás csőszakaszt megtalálják, illetve egyedi barkács megoldásokat alkalmaztak a csőrepedés helyének megtalálásához. A szivárgás jellemző pontjai mindig azokon a részeken találhatók ahol szerelt illesztés van, vagy nagyobb erőhatás éri a csővezetéket.

szivargas-kereses

Régebben az ólomcsöveknél az illesztés, forrasztás voltak a gyenge pontok, de maga az ólom is sérülékeny volt, bár az ólom nem rozsdásodik. Utána a vas vízcsövek következtek, amelyek viszont hajlamosak az anyaghibákra, és a rozsdásodásra is. Ezért nem lehet egyértelműen következtetni a szivárgás helyére a vízhálózat anyaga alapján. A legszélsőségesebb környezeti hatásoknak kitett részek sérülnek a legvalószínűbben, míg a védett csőszakaszok a legkevésbé, főleg ha a kivitelező vízszerelő precíz munkát végzett a szerelésnél. Tehát a legmostohább viszonyok a vízóra után következő csőszakaszt érik, majd a házban azt a részt ahol esetleg nincs fűtés és a falban futó csővezetékben megfagyhat a víz.