Mit tegyek, ha csőtörésem van?

A csőtörés az egyik legkellemetlenebb meglepetést okozó probléma. Nem lehet tudni, hogy mikor bukkan fel, hol bukkan fel és mekkora bajt fog okozni. Teljesen tervezhetetlen, és kiszámíthatatlan. Éppen ezért szeretnénk segíteni, hogy mi a teendő akkor, ha észreveszi a csőtörés jeleit ingatlanában.

Mit tegyek, ha csőtörésem van?

Zárja el a vizet! Mielőtt bármi mást tenne, fontos, hogy azonnal zárja el a fő vízelzáró csapot. Ez általában a vízóra után van beszerelve. Ha nem biztos abban, hogy hol található az elzárószelep, szánjon egy kis időt a megtalálására, ahelyett, hogy megvárja, ameddig elönti a vízórát és környékét is a víz. Ha olyan lakásban vagy más típusú épületben él, ahol nem fér hozzá a fő vízelzáróhoz, akkor keresse meg a gondnokot vagy közös képviselőt. Általában a vízórához közel az utcán találni fogna egy főelzáró csapot a járdaszinten, amelyet egy kocka keresztmetszetű rúdelzáróval lehet elzárni, kinyitni.

Kapcsolja le az áramot

Az óvatosság kedvéért bölcs ötlet az érintett helyiség áramtalanítása. Álló vízbe való belépés vagy járkálás áramütés veszélyével jár, ezért meg kell győződnie arról, hogy az áram ki van kapcsolva, mielőtt elkezdené kitakarítani a csőtörés okozta áradást. Ha csőtörés történt elektromos eszköz, konnektor közelében, és nem tud biztonságosan hozzáférni, keresse meg a fő kapcsolószekrényt általában az ingatlan külső részén és kapcsolja le az áramot.

Mit tegyek, ha csőtörésem van?

Távolítsa el az értékeket a helyiségből

Miután megtette a megfelelő óvintézkedéseket, hogy biztonságosan bejusson az elárasztott területre, menjen be, és távolítson el minden olyan tárgyat, amelyről úgy gondolja, hogy megmenthető. Gyűjtse össze és vigye át őket egy olyan helyiségbe, ahova a víz nem folyik be és kezdje el szárítani. Hagyja nyitva az ajtókat és ablakokat a helyiségben, hogy a levegő keringhessen, és gyorsabban száradjanak a tárgyak.

Hívjon vízszerelő szakembert

Most, hogy mindent megtett, hogy segítsen az azonnali kárelhárításban, itt az ideje, hogy hívjon egy vízvezeték szerelőt. Tájékoztassa a szakembert a csőtörés helyéről és a helyzet súlyosságáról, és mondja el, hogy mi történt. Ha nem tudja pontosan, honnan jön a víz akkor csőtörés bemérést kell kérnie, amikor speciális műszerekkel megkeressük a csőtörés helyét akkor is ha az a vakolat alatt vagy a földben van.

Kit hívjak pontosan?

Bennünket. Hogy miért? Annak ellenére, hogy a csőtörés vészhelyzet, még mindig fontos, hogy szánjon egy kis időt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy csőtörés bemérő szakembert alkalmaz a munkára. Ilyen körülmények között könnyű pánikba esni, és ha felhívja az első szakembert, aki eszébe jut, ezt megbánhatja. Nem minden vízszerelő foglalkozik csőtörés beméréssel, ha pedig a vízszerelő nem találja a hibát, úgyis bennünket kell felhívnia. Miért fizetne kétszer? Hívjon bennünket elsőre. Vízvezeték szerelés profi vízszerelőtől, aki nem csak 100%-os bizonyossággal megtalálja a csőtörés helyét, hanem ki is javítja a hibát, tehát komplex szolgáltatásokat kap korrekt árakon.

Hívja a biztosítót

A jó hír az, hogy a legtöbb lakástulajdonos biztosítási kötvényre a vízkár fedezetet nyújt. Ügyeljen arra, hogy a lehető leghamarabb vegye fel a kapcsolatot biztosítójával a kárigény benyújtása érdekében. Kérdezze meg őket, hogy kell-e képviselőt küldeniük a károk személyes felmérésére, vagy megfelelő-e a fényképes dokumentáció. A csőtörés biztosítási esemény, ezért a biztosító a kárt meg szokta téríteni. A feltételekről megbizonyosodhat, ha elolvassa a biztosítási kötvényt.

Készítsen feljegyzéseket az összes kárról

Készítsen saját dokumentációt az összes kárról. Készítsen több fényképet és videót az összes sérült területről és mindenütt, ahol a víz kárt okozott. Mentse el ezeket a fotókat és videókat saját mappába és küldje el a biztosítónak is. Mindig jobb, ha több dokumentummal rendelkezünk, mint amennyit szükségesnek tartunk, mintsem, hogy ne legyen elegendő anyag az összes kár bizonyításához.

Kezdje el a víz eltávolítását

Ha biztos abban, hogy elegendő dokumentációval rendelkezik az összes kárról, akkor elkezdheti a takarítást. A biztonsági intézkedések érdekében javasoljuk, hogy viseljen egyéni védőfelszerelést, például gumicsizmát, kesztyűt az óvatosság érdekében.

Ha kevés a kifolyt vízmennyiség, akkor egy vödörrel és egy felmosóval el lehet távolítani, azonban komolyabb csőtörés esetén szükség lehet szivattyúra és egyéb felszerelésre. Mi rendelkezünk szivattyúval is tehát ha bennünket hív erre nem lesz gondja.

Szárítsa és szellőztesse ki a helyiséget

Nagyon fontos, hogy a levegő a lehető leggyorsabban átjárja a helyiséget. Kezdje azzal, hogy nyissa ki az összes ajtót és ablakot vagy állítson be párátlanítót. Használjon régi törölközőt az összes felület óvatos letörléséhez. Egyes klímaberendezések használhatók párátlanításra is. Ilyenkor meleg levegővel fújassa át a helyiséget majd kapcsolja a klímát a párátlanítás (vízcseppek ikon) funkcióra.

A vízvezetékkel kapcsolatos vészhelyzetek nem mindig előzhetők meg, de a figyelmeztető jelzések ismeretében már azelőtt segítséget kérhet, mielőtt nagyobb baj történik, mielőtt eltörne vagy szétrepedne a vízcső. Ha folyamatosan csöpögő csapokat, elszíneződött csapvizet, állóvíz tócsákat vesz észre bárhol (pl:a mosogató alatt,) vagy megnövekszik a vízszámlája, ezek általában biztos jelek, hogy valami nem stimmel a vízhálózatban

Ha észreveszi ezeket a jeleket és gyorsan cselekszik, kihívhat egy vízvezeték-szerelőt, mielőtt egy kis csepp teljes katasztrófává válna. Amikor a vízvezeték szereléssel kapcsolatos problémákról van szó, bízzon a megérzéseiben, és hívjon bennünket időben. Ha bármiben segíthetünk csőtörés bemérés, vízszerelés, duguláselhárítás témakörben hívjon a fenti telefonszámon.