Csőtörés keresés

Csőtörés Keresés országosan, nagy gyakorlattal, speciális csőtörés bemérő műszerekkel. Időben észlelés és hatékony megoldások 0-24. A csőtörés minden háztulajdonos rémálma lehet. Egy apró repedés vagy szivárgás a csőrendszerben nemcsak jelentős vízkárt okozhat, hanem akár a falak, padlók és bútorok súlyos károsodásához is vezethet. A legnagyobb kihívás azonban az, hogy a csőtörést időben észleljük, mielőtt az komoly problémává válik. Ez a cikk a csőtörés keresés jelentőségét és hatékony megoldásait mutatja be.

Miért fontos az időbeni csőtörés észlelés?

Az időbeni csőtörés észlelés rendkívül fontos a vízkárok minimalizálása és a költséges javítások elkerülése érdekében. Amint a csőrendszerben megtörténik a kár, a víz szabadon áramlik, és nem látható jelekkel kezd el kárt okozni a ház különböző részeiben. Ha nem veszik észre időben, a csőtörés súlyosabbá válik, és komolyabb vízkárokhoz vezet, például penészképződéshez és szerkezeti problémákhoz, amelyek jelentős költségeket rónak a tulajdonosra.

Hogyan észleljük a csőtörést?

A csőtörés észlelése elsőre nem mindig egyszerű, mivel a legtöbb csőrendszer rejtett helyeken helyezkedik el a házban, például a falakban, a padló alatt vagy a födémekben. Az alábbiakban néhány gyakori jelet találhatunk, amelyek utalhatnak csőtörésre:

  • Vizes foltok vagy penészképződés a falakon és a padlón.
  • Lassú víznyomás vagy csökkenő vízhozam a csapoknál.
  • Csepegő vízcsapok vagy öblítők.
  • Nem szokásos zajok a csőrendszerből.
  • A vízmérő hirtelen változó mutatói.

Hatékony megoldások a csőtörés keresésére

Vízvezeték nyomásvizsgálat: Nyomásvizsgálatot végzünk a csőrendszerben, hogy azonosítsuk a nyomásesés helyét. Ez segít kideríteni a csőtörés vagy szivárgás helyét anélkül, hogy bontásra lenne szükség.

Infravörös kamera: Az infravörös kamera lehetővé teszi, hogy észleljük a rejtett hőmérsékleti változásokat a falakban és a padlókban. A nedvesség vagy hideg pontok a kamerán megjelenített képen a csőtörés helyét jelölhetik.

Csőtörés keresés

Hang mérő eszközök: Speciális hang mérő/hallgató eszközökkel hallhatóvá tehetjük a víz által a csövekben vagy más helyen keltett szivárgások hangját, amelyek utalhatnak csőtörésre.

Csőkamera: A csőkamerák segítségével belenézhetünk a csőrendszerbe és pontosan meg tudjuk határozni a probléma helyét és súlyosságát. Egy kép többet mond ezer szónál, ha látjuk a csőtörés helyét az egyértelmű diagnózis. Természetesen nem minden csőtípusnál működik ez a módszer. Például a vascsöveknél lehetnek olyan megmunkálási hibák belül a csövekben, ami téves diagnózist mutat, lyukat vagy repedést. A valóságban ezek a megmunkálás során keletkezett felületi hibák, amelyek nem okoznak problémát.  

Víznyomás-teszt: Egy víznyomás-teszt során a csőrendszert nyomás alá helyezzük, majd figyeljük az esetleges nyomáseséseket, amelyek a csőtörésre utalhatnak.

A korrelációs csőtörés bemérés: a műszer mint a neve is mutatja összehasonlító, korrelátor műszer, amely két értéket hasonlít össze. Ilyenkor a vizsgálandó csőszakasz két fém pontjára felhelyezünk egy-egy zaj érzékelőt. Ezek tulajdonképpen rezgést érzékelnek, hiszen a szivárgó víz rezgést kelt a csövekben.

Jelzőgázos csőtörés bemérés: A jelzőgázos módszert akkor használjuk, ha valamilyen nagymértékű zaj miatt a finom mérés lehetetlen. Illetve amikor különösebb probléma nélkül tudunk olyan helyet találni a vízcső hálózati, illetve fűtés rendszerben, ahol a jelzőgázt be tudjuk vezetni. Maga a mérés egyszerű, ahol a legintenzívebben mérhető a szivárgó gáz, ott a csőtörés helye. A gáz egyébként teljesen környezetbarát, hiszen minimális nitrogéntartalommal bír, és a hidrogén, illetve a nitrogén is újra hasznosul a természetbe jutva.

Falnedvesség mérés: A legegyszerűbb vizsgálatnál a fal műszeres nedvesség tartalmának vizsgálata történik. A mérés elve, hogy a vizes fal másképpen vezeti az áramot, és más lesz az elektromos ellenállása is mint a száraz falnak. A műszer százalékos értékben jelzi ki a fal víztartalmát. Ha valószínűsíthető, hogy a falban sérült meg a vezeték, ezzel a módszerrel jól behatárolható a sérülés helye.

Nyomvonal meghatározása: A régi időkben, ha szivárgás volt akkor felásták a kertet ahhoz, hogy a hibás csőszakaszt megtalálják, illetve egyedi barkács megoldásokat alkalmaztak a csőrepedés helyének megtalálásához. A szivárgás jellemző pontjai mindig azokon a részeken találhatók, ahol szerelt illesztés van, vagy nagyobb erőhatás éri a csővezetéket. Mi műszeres módszerrel ki tudjuk mérni pontosan a vízcsövek nyomvonalát, merre futnak a föld alatt akár több méter mélyen lévő csövek. Ha a nyomvonalat már tudjuk, akkor könnyen meg tudjuk mérni a szivárgás vagy csőrepedés helyét is.

A csőtörés keresésének időbeni és hatékony módja nemcsak a vízkárok minimalizálásában, hanem a költséges javítások elkerülésében is segít. Ha bármilyen gyanús jelet észlelünk a csőrendszerben, mindig érdemes időben szakember segítségét kérni, ilyenkor hívjon bennünket és segítünk a hiba elhárításában. Nem csak bemérjük a csőtörés helyét, hanem meg is javítjuk az érintett csőszakaszt. Az említett különféle eszközök és módszerek közül a legmegfelelőbbet választva a csőtörés helyét pontosan meghatározhatjuk, és gyorsan cselekedhetünk a probléma megoldása érdekében.

Ha bármilyen csőtörésre szivárgásra utaló jelet tapasztal, hívjon bennünket és elhárítjuk a hibát.