Csőtörés keresés házilag

Csőtörés keresés otthoni módszerekkel. A csőtörés minden otthon tulajdonos rémálma lehet. Nem csak a kártékony vízszivárgás és a lehetséges vízkár miatt, hanem azért is, mert gyakran nehéz észrevenni és még nehezebb megtalálni a probléma forrását. Szerencsére vannak otthoni módszerek és tippek, amelyek segíthetnek a csőtörés keresésében és a probléma kezelésében, mielőtt az nagyobb károkat okozna.

Természetesen a házilagos módszerek sohasem olyan hatásosak, mint a műszeres bemérés, de ha valaki türelmes és szeret ásni akkor kipróbálhatja.

 • Figyeljen a vízszámlára: Ha hirtelen megugrik a vízszámla anélkül, hogy tudna rá magyarázatot találni, az egy jele lehet annak, hogy valahol csőtörés van a rendszerben. Ne hagyja figyelmen kívül ezeket a változásokat, és ha gyanú merül fel, végezzen további vizsgálatot.
 • Ellenőrizze a falakat és a padlót: Nedves, penészes, vagy foltos falfelületek, valamint a hirtelen megjelenő víz vagy foltok a padlón általában jelei lehetnek egy rejtett csőtörésnek. Vigyen végig alapos vizsgálatot a lakás minden szögletében, beleértve a padlókat és a falakat is.
 • Hallgassa meg a zajokat: Ha hallhatóan csörgő vagy bugyborékoló hangokat észlel a falakban vagy a padló alatt, az is arra utalhat, hogy valahol csőtörés van. Próbáljon meg csendben lenni a lakásban, és figyelje meg, hogy van-e ilyen zaj.
 • Használjon vízszintmérőt: Ha úgy érzi, hogy a falak vagy a padlók egyenetlenek vagy dőlnek, ez is egy potenciális jele lehet annak, hogy valami nincs rendben a vízvezetékrendszerrel. Használjon vízszintmérőt a falak és a padlók ellenőrzésére.
 • Vizsgálja meg a kertet: Néha a csőtörések a házon kívül történnek. Ellenőrizze a kertet, hogy látható jelei vannak-e vízszivárgásnak vagy problémás területeknek. A fű túlzottan zöld vagy a föld körülöttük túl nedves lehet.
 • Használjon színezőt: Ha gyanítja, hogy valahol csőtörés van, de nem tudja pontosan hol, akkor próbáljon ki egy trükköt. Vegyen egy színezett élelmiszerfestéket, és cseppentsen egy kis mennyiséget a víztartályba. Ha a festék megjelenik valahol pl: a vízhálózat mentén anélkül, hogy használná a rendszert, az egy jel lehet a vízvezetékrendszer valahol található csőtöréséről.
 • Infravörös hőkamera használata: Ha rendelkezik infravörös hőkamerával, azt használhatja a falak és a padlók átvizsgálására. A vízszivárgások általában hőkülönbséget okoznak, amit az infravörös kamera segítségével könnyen észlelhet.

Ha úgy gondolja, hogy csőtörése van, mindig legjobb szakember segítségét kérni a probléma kezeléséhez és a javításhoz.

Csőtörés keresés házilag

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy felismerje a problémát és mielőbb intézkedhessen, mielőtt a helyzet romlik. A gyors cselekvés megakadályozhatja a további károkat és költségeket, amelyekkel egy csőtörés járhat. Ha csurog, csöpög és nem talája a forrását akkor hívjon!

Hogyan keresték régen a csőtörés helyét?

Régen, a csőtörés helyének megtalálása sokkal kihívást jelentett, mint napjainkban. Néhány módszer és eszköz állt rendelkezésre a probléma feltárására:

 • Víz felbukkanása: A csőtörés helyét egy víz kitörés segítségével is megtalálhatták. Egy mesterember vagy vízvezeték-szerelő figyelte a felszínre törő vizet, és így próbálta meghatározni a szivárgás helyét.
 • Hallgatás: A tapasztalt mesteremberek gyakran hallgatták meg a föld alatti csöveket. Egy hangléc vagy egy poharat a talajhoz érintve próbálták meghatározni a víz áramlásának hangját. Így próbálták meghatározni a csőtörés helyét.
 • Ásás: Ha semmilyen más módszer nem volt hatékony, akkor az emberek egyszerűen ástak. Azonban ez időigényes és költséges lehetett, és a pontos hely megtalálása további problémákat okozhatott.
 • A talajfelszín figyelés: A csőtörés során az áramló víz bemossa a felette lévő talajt. Ha valahol észrevesszük, hogy csökken a talaj felszíne, mélyedés lesz a talajon és esetleg a tapintása a földnek nedves akkor alatta lehet, hogy csőtörés van.
Csőtörés keresés házilag

Ezek a módszerek meglehetősen primitívek és pontatlanok voltak a mai műszaki eszközökkel összehasonlítva. Az elmúlt évtizedekben azonban számos modern technika és eszköz jelent meg, amelyek lehetővé teszik a csőtörés pontos helyének meghatározását, például a föld alatti csőkamera-inspekciók és a föld alatti csőrendszerekre specializált hang- és hődetektorok.

Műszerrel hogyan lehet meghatározni a csőtörés helyét?

A csőtörés helyének meghatározása különböző műszerek segítségével lehetséges. Ezek közé tartozhatnak például:

 • Vízszivárgás detektorok: Ezek a műszerek speciális érzékelőkkel rendelkeznek, amelyek képesek észlelni a vízszivárgásokat a csövekben. Hallható vagy látható jelzést adnak, amikor vízszivárgást észlelnek, így segítve a csőtörés helyének meghatározását.
 • Hőkamerák: A hőkamerák érzékelik a hőmérsékletkülönbségeket a környezetben. Ha a csőtörés miatt a víz kifolyik a csőből, ez hűlést okoz a környező területen. A hőkamera képes lehet az ilyen hűlési mintázatokat észlelni, ami segíthet a csőtörés helyének meghatározásában.
 • Akusztikus vízszivárgás detektorok: Ezek a műszerek képesek észlelni a vízszivárgás által okozott hangokat a csövekben. Az érzékelők segítségével meghallgathatják a csöveket és azok környékét, hogy az esetleges vízszivárgás hangját észleljék. Az erős hangot kibocsátó terület nagy valószínűséggel a csőtörés helye.
 • Nyomásfigyelő rendszerek: Ezek a rendszerek figyelik a víznyomást a csőhálózatban. Amikor egy cső megreped vagy elszakad, a nyomás változhat a hálózatban. A nyomásfigyelő rendszer ezeket a változásokat észlelve segíthet meghatározni a csőtörés közelében lévő területet.
 • Csőkamerák: Ezek a kamerák kifejezetten csövekbe való behelyezésre készültek, és lehetővé teszik a cső belső felületének vizuális ellenőrzését. A csőkamerákat a csőbe helyezve lehet mozgatni, így lehetőség van a csőtörés helyének közvetlen vizsgálatára és azonosítására.

Ezek a műszerek külön-külön vagy kombináltan alkalmazva segíthetnek a csőtörés helyének meghatározásában. A pontos módszer kiválasztása attól függ, hogy mennyire nyilvánvaló a csőtörés, valamint a rendelkezésre álló eszközök és szakértelem.

Amennyiben csőtörése van, vagy szeretné pontosan megtudni a csőtörés helyét akkor hívjon bennünket a fenti telefonszámon.